Ostropestřec mariánský - sušené plody prášek

N0003.16 N0002.16 Zvolte variantu
Neohodnoceno

Domovinou ostropestřce je Středomoří. Přirozeně se vyskytuje také v Malé Asii, v jihozápadní Asii nebo na Kanárských ostrovech. Na pohled je velmi podobný obyčejnému bodláku, se kterým ho můžete tak i lehce zaměnit. Že je ostropestřec prastarou léčivkou, dokládají už starověké zdroje. Díky svému vzhledu a především trnům se mu přezdívalo Kristova koruna. Ve staré Antice se ostropestřec používal jako lék na hadí ušktnutí a od 17. století na nemoci spojené s jaternými obtížemi, krevním tlakem, dutinou břišní nebo na deprese. První potíže, se kterými jsou pozitivní účinky ostropestřce mariánského spojovány, jsou ty jaterní. Ať už se jedná o záněty jater, cirhózu nebo vznik žlučových kamenů, ostropestřec dokáže pomoci. Játra jsou v našem těle výrazně zatěžována, protože nás chrání před škodlivými a toxickými látkami z potravy. Filtrují tedy nasycené tuky, alkohol, syntetické látky z léků i různá aditiva jako barviva či konzervanty. Ostropestřec dokáže podpořit regeneraci jater při krátkodobém i dlouhodobém vlivu těchto látek. Jeho užívání je také spojeno s různými otravami nebo s léčbou infekční mononukleózy. Kromě jaterních potíží lze ostropestřec doporučit také tehdy, když chcete podpořit regeneraci cév, křečových žil, vyřešit onemocnění žlučníku, sleziny nebo dvanácterníku. Ostropestřec pomáhá také na žloutenku, hemeroidy i na žaludeční koliku. Účinnou látkou je hlavně nerozpustný silymarin (zastoupený až ve 3 až 6 %), který spolu s oleji příznivě působí právě na játra. Obnovuje jaterní tkáň a využívá se tedy pro jejich regeneraci.

Prášek z plodů můžete použít na přípravu čaje, ale mnohem účinnější je přidat ho třeba do kaše nebo musli a zkonzumovat ho přímo, má tak vyšší účinek.

Doporučujeme užívat 1-2 čajové lžičky denně.


  • Zvolte variantuSklademSkladem
79 Kč 26 Kč od 26 Kč
  • hmotnost
Kategorie: Sušené bylinky a plody
 

Složení: Ostropestřec - mleté semeno

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.